STORYBOARDS

25 års erfarenhet som storyboardtecknare

I mina storyboards illustrerar jag främst människor, miljöer, situationer, beauty, produkter ljus och karaktärer. Jag är trendmedveten, flexibel, snabb, lyhörd, ser till att förstå filmens essens och själva kärnan i vad ni vill kommunicera. Mitt mål är att mina storyboards och kundskisser ska övertyga din kund.

Mina beställare finns över hela världen men främst i Tyskland, Schweiz och Sverige (Malmö, Göteborg och Stockholm). Exempel på några varumärken jag har samarbetat med: Nivea, Mattel, Volvo, Mercedes, Unilever, Coca Cola, BMW, Nestlé och H&M.

Jag jobbar för de största reklambyråerna och kunderna i norra Europa. Låt det inte avskräcka dig för givetvis har jag flera små kunder också. Byråer som är återkommande just nu är King, Forsman & Bodenfors, TBWA, DDB, Ogilvy och BBDO.

Med min storyboard får du nästan vilken stil eller lösning du vill

Mina storyboards och ideskisser kan vara enkla eller grova, detaljerade eller rena. De kan vara snabba och skissiga eller detaljerade och realistiska. Färgläggning kan man göra blaskigt som akvarell eller utarbetat och verklighetstroget. De kan vara roliga eller allvarliga.

Jag har stor erfarenhet av samarbete med beställare. Jag lyssnar, tolkar, ställer frågor, ger möjlighet att ändra och är öppen för förbättringsförslag. Jag vill att din filmidé ska bli en framgång dig och för mig.

En storyboard visualiserar din filmidé på samma sätt som en serie

En storyboard berättar en filmidé på nästan exakt samma sätt som en serietidning berättar en historia. Den enda skillnaden är att serievärldens pratbubblor som finns i bildrutan placeras som fristående text utanför bilden på en storyboard. En storyboard kan visa precis allt som den slutgiltiga filmen vill visa förutom rörelser. De förstärker jag istället med streck och ljud.

Hur jag tänker när jag gör en storyboard eller en ideskiss

När jag skapar storyboards, lägger jag vikt på många saker. Det kan handla om kameravinklar, ansiktsuttryck, ljus, eller stämningar. Jag väcker karaktärerna till liv, med anatomi och känslor, så att de passar den målgrupp du är ute efter. Karaktärerna ska kännas igen ur olika vinklar, produkten eller tjänsten ska stå i fokus. Med en regiutbildning i ryggen har jag lätt att visualisera handlingen och lyfta fram dina idéer.

Samarbetet kring en storyboard

Samarbetet mellan mig och mina kunder är en spännande process. I mitt uppdrag ser jag mig som en tolk som ska visualisera din idé.

Först av allt gör vi en briefing. Jag ställer frågor om handlingen eller om utseende på karaktärer och omgivning. Du kanske visar moods eller skisser med streckgubbar som du förberett. Eventuellt kommer jag med något förbättringsförslag. Därefter levererar jag skisser som vi stämmer av. I nästa steg färglägger jag och sedan kommer ännu en avstämning. Först när du är nöjd släpper jag projektet.

Måste man verkligen ha en storyboard?

Är det inte onödigt dyrt med en storyboard? Tvärtom. Det är dyrt att INTE ha en storyboard till ditt filmprojekt.

Storyboards är som sagt ett kraftfullt verktyg för att sälja in och förklara hur en inspelad film är tänkt att se ut. Jag vågar påstå att det är betydligt större chans att vinna en pitch eller att lyckas sälja in sin filmidé med en storyboard som stöd.

Det finns fördelar med att använda storyboards under produktionsfasen. Alla i teamet kan se vad deras roll och uppgift är, vilket gör produktionen smidigare, snabbare men framför allt billigare. Exempelvis kan scenografen se vilka kläder som behövs, sminkösen vilket smink och regissören vilka vinklar som ska användas. Storyboarden förenklar kommunikationen från kreation och insäljning till produktion. En storyboard är helt enkelt en investering som lönar sig ekonomiskt.

Storyboard för pitchar

Byråer pitchar ofta om stora kunder. Den som har det bästa konceptet vinner kunden. Ofta investerar man i en storyboard för att få en fördel gentemot konkurrenterna. Alternativet vore att presentera en filmidé som enbart text eller med streckgubbar. Det är säkert ekonomiskt men risken är att dina konkurrenter satsar på en flashigare presentation med storyboards.

Storyboards som verktyg för marknadsforskning

Storyboards kan också användas i syfte att testa filmidén målgruppen. På så vis kan man få reda på om filmidén fungerar på publiken och man får större kunskap om målgruppen.

Ett exempel är en storyboard jag gjorde för Nivea: Filmen handlade om en femtioårig kvinna som tillbringade en dag i parken med sin manlige partner. Storyboarden presenterades för publiken som hade en enda invändning: De fann det orealistiskt att de skulle ha en partner i den åldern. Storyboarden fick ändras genom att partnern togs bort. Därefter gick filmidén i produktion.

En storyboard kommer med tre fördelar: Det är ett säljverktyg, kommunikationsverktyg och ett verktyg för marknadsforskning. Ungefär som ett multitool. Du åker ju inte och campar utan det, eller hur?

Tillåt mig att hjälpa din idé att växa till en konkret, tydlig och intressant storyboard! Det kommer du att tjäna på.